apie mus

darbai

aptarnavimas

pardavimas

Classes Library

Business Plans

Exchange Students

Global Influence

Communication

Legal Agreement

HomeMitybaPrasidėjo šviežių lietuviškų daržovių derlius: šylant orams pastebimas pardavimų augimas

Prasidėjo šviežių lietuviškų daržovių derlius: šylant orams pastebimas pardavimų augimas

Kartu su kalendorinio pavasario pradžia parduotuvių lentynose galima įsigyti ir pirmojo pavasarinių lietuviškų daržovių derliaus. Pasak vieno iš Lietuvoje veikiančio prekybos tinklo vaisių ir daržovių pirkimų direktorės Olgos Suchočevos, prekybos centruose pirkėjai gali rasti lietuviškų ilgavaisių ir trumpavaisių agurkų, svogūnų laiškų, vertikaliose lysvėse užaugintų žalumynų, o balandį parduotuves pasieks ir pirmųjų lietuviškų pomidorų derlius. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad pavasarines daržoves tiesiog būtina įtraukti į kasdienės mitybos racioną, o lietuviškas derlius yra ne tik sveikatai palankus, bet ir tvarus pasirinkimas.

Šviežios daržovės – sveikiausios

Pasak prekybos tinklo sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, prasidėjus pavasariui į mitybos racioną rekomenduojama įtraukti kuo daugiau šviežių daržovių.

„Daržovių maistinių medžiagų kiekio mažėjimui įtakos turi bet koks sandėliavimas, konservavimas ir ilgesnis jų laikymas namuose. Nors prasidėjus pavasariui tokios daržovės toli gražu nepraranda savo reikšmės, tačiau naujai užaugintas derlius – šviežesnis ir sveikatai palankesnis pasirinkimas. Valgydamas šviežias daržoves žmogus gaus visą puokštę vitaminų ir naudingų mineralinių medžiagų. Tiek žalių, tiek sulčių ir įvairių patiekalų pavidalu jų kasdien reikėtų suvalgyti bent 500 gramų. Šis kiekis būtinas tiek suaugusiems, tiek vaikams“, – sako gydytoja dietologė.

Tiesa, svarbu atkreipti dėmesį į daržovių kokybę. „Reikėtų valgyti nesuglebusias ir neapvytusias daržoves, tad ilgai nekaupkite jų namuose, valgykite šviežias. Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį į daržovių kilmės šalį. Prasidėjus vietiniam derliui patartina rinktis savo šalyje užaugintas daržoves, nes tai ne tik sveikatai, bet ir aplinkai palankesnis pasirinkimas“, – pataria E. Gavelienė.

Nepelnytai nuvertinti agurkai

Pirmasis lietuviškų agurkų derlius jau pasiekė prekybos centrų lentynas. Daugelis agurkus mėgsta dėl malonaus kvapo, spalvos, traškumo ir patogumo, nes juos nesunku paruošti – užtenka nuplauti agurkus, jei reikia nulupti ir supjaustyti norimo dydžio riekelėmis arba juostelėmis. Tačiau gydytoja dietologė įsitikinusi, kad kartais agurkai nuvertinami nepelnytai ir užmirštama jų nauda sveikatai.

„Įprasta manyti, kad agurkai – savyje daug vandens turinti daržovė, todėl kai kurie linkę nuvertinti jos naudą. Tačiau agurkus vertėtų įtraukti į kasdienės mitybos racioną. Juose yra vitaminų K ir C, šiek tiek mineralų: magnio, kalio, mangano. Be to, agurkai yra mažai kaloringa daržovė. Kita vertus, agurkai gali pasitarnauti ir kaip puikus produktas, siekiant atstatyti skysčių balansą organizme arba apsaugant jį nuo skysčių netekimo“, – agurkų naudą atskleidžia E. Gavelienė.

Žinoma, renkantis daržoves gydytoja dietologė pataria nepamiršti įvairovės – į mitybos racioną įtraukti kuo daugiau šviežių produktų ir atrasti ne tik maistines daržovių naudas, bet ir nuostabius jų skonius. Gydytoja rekomenduoja mėgautis ir pirmuoju šviežių ridikėlių derliumi.

„Žmogui ne šiaip sau gamtos duota skonio paletė – kiekvienas skonis turi sąsajų su tam tikrų medžiagų gamyba organizme ir intensyvesne virškinimo liaukų sekrecija. Aitraus, kartaus skonio daržovėse gausu antioksidantų – saponinų, susijusių su cholesterolio mažinimo efektu. Ridikėlių aitrumas priklauso ir nuo eterinių aliejų, o ryškią spalvą jiems suteikia fitochemikalai. Naudingi yra ne tik ridikėliai, bet ir jų lapai – taip, kaip ir jaunų morkų. Galima juos dėti į salotas ar žaliuosius kokteilius. Todėl kasdien naudinga valgyti kuo įvairesnių spalvų daržovių. Pavasaris ir žavus tuo, kad įneša tokią įvairovę į mūsų lėkštes“, – įsitikinusi gydytoja dietologė.

Labiausiai mėgsta lietuviškas daržoves

Prasidėjus pavasariui įvairios šviežios daržovės, salotos ir žalumynai tampa neatsiejama mitybos raciono dalimi. Anot vieno iš Lietuvoje veikiančių prekybos tinkų vaisių ir daržovių pirkimų direktorės Olgos Suchočevos, šiais metais lietuviškomis pavasarinėmis daržovėmis prekiaujama jau nuo pirmųjų kovo dienų.

Visuose prekybos centuose galima įsigyti lietuviškų daržovių: įvairių rūšių ridikėlių, morkų, bulvių, kopūstų, o svarbiausia – šviežių lietuviškų ilgavaisių ir trumpavaisių agurkų, svogūnų laiškų, salotų bei kitų vietinių gėrybių. Be to, ištisus metus prekybos centruose galima rasti čia pat, vertikaliose lysvėse užaugintų salotų bei mikrožalumynų. Anot O. Suchočevos, balandį parduotuvių lentynas pasieks ir labai laukiamas pirmasis lietuviškų pomidorų derlius.

Šylant orams pirkėjai nori maitintis sveikiau, tad šviežio derliaus ieško parduotuvių lentynose. „Nors lietuviai daržoves perka ištisus metus, tačiau būtent pavasarį stebime pardavimų piką, o kai kurių produktų paklausa išauga net iki 3 kartų, lyginant su žiemos mėnesiais. Tiesa, mūsų pirkėjams svarbūs ne tik sveikesni, bet ir tvaresni pasirinkimai, todėl jie labiausiai vertina Lietuvoje užaugintas daržoves“, – tikina O. Suchočeva.

Gabrielė Šerėnienė
Viešųjų ryšių ir komunikacijos vadovė

- Reklama -spot_img

Naujienos