Vasarą išaugus įvairiausių uogų bei sezoninių šviežių daržovių ir vaisių pasiūlai, šie produktai Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektorių bus tikrinami kur kas dažniau. Lankydamiesi skirtingose prekybos vietose, kuriose prekiaujama šviežiomis gėrybėmis, inspektoriai, kaip ir įprastai, vertins, ar prekiaujama kokybiška produkcija bei, kilus įtarimų dėl pažeidimų, gali atrinkti mėginius saugos rodikliams ištirti. Prekybos vietos tikrinamos iš anksto neįspėjus, tad prekiautojai raginami pasirūpinti parduodamos produkcijos sauga bei užtikrinti tinkamas laikymo sąlygas.
„Vasaros pradžioje šviežių sezoninių produktų kontrolė stiprinama dėl intensyvėjančios prekybos, be to, tai būtina norint, kad vartotojai įsigytų tik kokybiškus ir saugius produktus. Kartu norime paraginti ir pačius pirkėjus būti reiklius – nepirkti tokių produktų, kurie akivaizdžiai laikomi netinkamai, saulėkaitoje, nesilaikant higienos. Taip pat patariame perkant turgavietėse, paviljonuose ar prekybos kioskuose, prašyti pardavėjų pateikti dokumentus apie braškių kilmės šalį, nes vis dar pasitaiko atvejų, kai vartotojai yra klaidinami dėl šių uogų kilmės. Todėl VMVT specialistai vertina ne tik maisto produktų saugą ir kokybę, bet ir ženklinimo, kilmės šalies nurodymo reikalavimus bei braškes ir kitus maisto produktus „lydinčius“ dokumentus“, – komentuoja VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Akvilė Sapronaitė.
Kaip rodo ankstesni VMVT tikrinimai, prekiautojai vis dar per mažai dėmesio skiria produkcijos atsekamumui ir ženklinimui. Tai vieni dažniausiai pasitaikiusių pažeidimų 2021 m. sezono metu. Praėjusio 2021 m. sezoninių šviežių daržovių, vaisių ir uogų sezonas taip pat parodė, kad neretai pirkėjai buvo klaidinami ir dėl uogų kilmės šalies.
Pernai patikrinusi 151 prekiautoją, šiemet VMVT patikrų planuoja atlikti dar daugiau. Inspektoriai lankysis įvairiose laikinose prekyvietėse, tikrins laikinus prekybos kioskus prie parduotuvių, poilsio aikšteles ir kitas sezonines lauko prekybos vietas. Daugiausia dėmesio bus skiriama produkcijos kokybės, atsekamumo ir ženklinimo reikalavimų įgyvendinimui.
Prekiaujant maisto produktais, būtina atsakingai laikytis visų reikalavimų. Pardavėjai turi užtikrinti, kad jų parduodama produkcija būtų saugi ir kokybiška. Tokių daržovių, vaisių ar uogų, kurios turi akivaizdžių kokybės pažeidimų, pardavinėti negalima. Taip pat labai svarbu, kad vartotojams siūlomos šviežios gėrybės būtų nepažeistos ir nesugedusios, nepradėjusios pūti, švarios, be jokių matomų pašalinių medžiagų, kenkėjų, nepažeistu minkštimu, be perteklinės išorinės drėgmės, pašalinio kvapo ir skonio.
Ypač populiarioms uogoms braškėms taikomi ir specialieji kokybės reikalavimai, todėl jų kainos etiketėje prekiautojai turi nurodyti: pavadinimą, kilmės šalį, kokybės klasę, tiekėją, grynąjį kiekį, jeigu uogos parduodamos sufasuotos.
VMVT taip pat primena, kad nepriklausomai nuo to, ar prekiautojai šia veikla užsiima nuolat, ar tik sezono metu, jie turi laikytis asmens higienos, dėvėti švarius rūbus, saugoti produktus nuo galimos aplinkos taršos (lietaus, dulkių ir kt.).
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos informacija