apie mus

darbai

aptarnavimas

pardavimas

Classes Library

Business Plans

Exchange Students

Global Influence

Communication

Legal Agreement

HomeMitybaŽalių salotų įvairovė vasarą: specialistė pasidalijo triuku, kaip apsaugoti lapus nuo vytimo...

Žalių salotų įvairovė vasarą: specialistė pasidalijo triuku, kaip apsaugoti lapus nuo vytimo (receptas)

Salotoms abejingų nėra: jos virtuvėje arba dievinamos, arba ignoruojamos. Tiesa, net jei žalieji lapeliai itin reti svečiai namuose, verta iš didelės jų įvairovės išsirinkti mėgstamiausias rūšis ir įtraukti į kasdienės mitybos racioną. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovės Rūtos Genienės, nuo pavasario pirkėjai ieško pirmųjų šviežių lietuviškų salotų, o vėliau mielai renkasi ir prekybos centre parduodamus salotų mišinius: jų jau nereikia plėšyti ar plauti. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė vardija, kad salotose gausu magnio, fosforo, kalcio ir kalio, jos puikus skaidulų ir mineralinių medžiagų šaltinis, be to, yra mažai kalorijų turintis produktas.

Nekaloringos ir sveikatai palankios

Rinktis tikrai yra iš ko: traškios gūžinės „Iceberg“, pikantiško riešutų skonio romaninės, aštrokos gražgarstės, neutraliosios kininės ar subtiliosios sultenės ir dar gausybė kitų – gaivios salotos tarsi sutvertos vasarai. Jas verta panaudoti ir kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų, ir kaip užkandį, maišant įvairias rūšis, o su sūriu, įvairiais gardžiais priedais ar pikantišku padažu salotos atstos sočią vakarienę.

Sūdytos lašišos salotos su marinuotu kiaušiniu bei šviežiomis daržovėmis.

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, visos žalios spalvos lapinės daržovės ir salotos mums naudingos tuo, kad jose yra folio rūgšties, B grupės ir šiek tiek kitų vitaminų bei pačių įvairiausių mineralinių medžiagų. „Maistinės medžiagos įvairiose salotose skiriasi labai mažai, panašus ir skaidulų pobūdis. Kadangi skirtumai visai minimalūs, verta salotas rinktis pagal skonį ir išbandyti įvairias. Sveikos mitybos piramidėje jos priskiriamos prie tamsiai žalios spalvos daržovių, o vertinamos dar ir kaip didelį tūrį, bet mažą kaloringumą turintis maisto produktas“, – pastebi gydytoja dietologė.

Gydytoja dietologė primena, kad salotos, kiekvienas jų lapelis, turėtų būti nuplaunamas po tekančiu vandeniu. Ypač kruopščiai plauti salotas turėtų silpnesnę imuninę sistemą turintys žmonės.

Ženklinimas užtikrina patikimumą

Pirkėjams aktuali salotų kokybę patvirtinanti informacija: kad jos užaugintos be priedų, nuskintos šviežios. Ant salotų pakuočių pastebime įvairius ženklus, kurie garantuoja ne tik salotų kokybę, bet ir primena apie tvarų vartojimą bei gamtos saugojimą. „Pirkėjai galėjo pastebėti, kad salotų augintojai atsisakė plastikinių vazonėlių ir pakeitė juos kartoniniais. Visos salotos, užaugintos Lietuvoje, parduodamos žemėje. Jų pakuotėje pažymima, kad salotose nėra jokių priedų šviežumui palaikyti, o jas nuskynus šaknis galima pasisodinti į vazonėlį ir užsiauginti savo salotų. Žalumynams su „I love eco“ ženkleliu galioja ypač griežti reikalavimai: mažiau trąšų, auginimą skatinančių priedų. Tiesa, jas reikia greičiau sunaudoti“, – pataria „Rimi“ produktų vadovė Rūta Genienė.

Kaip išlaikyti nesuvytusias

Kartais nusipirkę traškių salotų gūžę, greitai pastebime, kad jų lapeliai nugeibo ir apvyto. „Rimi“ atstovė Rūta Genienė primena, kad salotos mėgsta vėsą. „Jei nusipirkote salotų su šaknimis ir žeme, į šaldytuvą dėkite jas nuskynę. Dažnai salotų „Iceberg“ išoriniai lapai būna kiek aptrinti, bet jų neišmeskite, nuimkite ir atidėkite. Paskui atsilaužkite reikiamą kiekį lapų, o visą gūžę įvyniokite į tuos išorinius lapus – taip salotos ilgai išliks šviežios. Šias salotas pjaustykite tik prieš pat vartojimą, nes jos oksiduojasi ir paruduoja“, – dalinasi patirtimi specialistė.

R. Genienė pastebi, kad populiarėja tiek salotų mišiniai, kurie ypač patogūs greitiems pietums, tiek specifinės salotos – kininės Pak Choi ar romaninės, kurios naudojamos Azijos virtuvės patiekaluose. Fasuotus salotų mišinius, pasak specialistės, reikėtų laikyti neatidarytoje pakuotėje šaldytuve, daržovėms skirtame stalčiuje. O jei visko nesunaudojote per vieną kartą, sudėkite salotas į indelį, kurio dugne reikėtų įtiesti popierinio rankšluosčio lapelių drėgmei sugerti. Tokia salotas suvartoti rekomenduojama per dvi paras.

Gardžiai vakarienei siūlo pasigaminti sūdytos lašišos salotų su marinuotu kiaušiniu ir daržovėmis

Salotoms reikės:

  • 125 g salotų mišinio;
  • 1 vnt. baltojo ridiko;
  • 100 g vyšninių pomidorų;
  • 10 vnt. ankštinių žirnių;
  • 30 g. sūdytos lašišos file;
  • 3 vnt. vištų kiaušinių;
  • 4 vnt. svogūnų laiškų;
  • 4 skiltelių česnako;
  • 1 raudonos aitriosios paprikos;
  • 50 g. sezamų sėklų;
  • 250 ml šviesaus sojos padažo;
  • 250 ml vandens;
  • 4 šaukštų medaus.

Gaminimo eiga:

1. Pradedame nuo kiaušinių, kadangi šiems reiks laiko pasimarinuoti. Nusiplauname kiaušinius ir dedame juos virti 6 minutėms. Tobulam rezultatui pasiekti kambario temperatūros kiaušinius dėkite į lengvai verdanti vandenį, o po 6 min atvėsinkite juos šaltame vandenyje.

2. Tuo tarpu pasigaminame marinatą – svogūnlaiškius, čili ir česnaką sukapojame, dedame į indą kartu su sezamo sėklomis, užpilame soja, vandeniu bei lydytu medumi, gerai išmaišome. Išvirus kiaušiniams, juos gražiai nulupame, patogu naudojant šaukštą!

3. Dedame į indą, užpilame marinatu ir paliekame šaldytuve minimum dviems valandoms, o geriausia – per naktį.

4. Salotas dedame į dubenį, puošiame vyšniniais pomidorais, baltuoju ridiku bei žirneliais. Susukame ir guldome šalia lašišos griežinėlius, pjauname marinuotą kiaušinį ir viską gardiname marinatu, kuris atliks ir padažo funkciją. Viską papuošiame druska ir kepintomis sezamo sėklomis.

- Reklama -spot_img

Naujienos